• Η πρωτεύουσα του νομού, Χαλκίδα, γνωστή για τις δυο γέφυρές που την ενώνουν με τη Στερεά Ελλάδα, καθώς και για το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου
• Στο όρος Όχη τα δρακόσπιτα, κατασκευές προϊστορικές και ανεξήγητες, καθώς και το φαράγγι του Δημόσαρη
• Το βόρειο τμήμα της Εύβοιας με τις καταπράσινες πλαγιές και τις ατελείωτες αμμουδερές παραλίες
• Η νήσος Σκύρος με την πρωτεύουσα του, το «Χωριό», πάνω από το οποίο στέκει επιβλητικά το κάστρο. Το Χωριό διατηρεί εξαιρετικά παραδοσιακά στοιχεία, με καλντερίμια, κάτασπρα σπιτάκια και πλήθος μνημείων
Top εκδηλώσεων
Νομός ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Στερεάς Ελλάδας πρωτεύουσα: Χαλκίδα έκταση: πληθυσμός:
Παρουσίαση
Το 2ο σε μέγεθος νησί της χώρας εκτείνεται από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου ως την Αττική δημιουργώντας το θαλάσσιο πέρασμα του Ευβοϊκού κόλπου. Πρωτεύουσα η Χαλκίδα προάστιο της Αθήνας πια, επικοινωνεί με τη Στερεά, μέσω της κρεμαστής γέφυρας.
Οι δυτικές παραλίες του νησιού είναι ομαλές σε αντίθεση με τις απόκρημνες ανατολικές με αποκορύφωμα το Καβοντόρο. Έντονο το ανάγλυφο εντός του νησιού με τα τρία ψηλότερα βουνά Δίρφυ, Όλυμπο και Όχη να το κατακερματίζουν.
Πληθώρα μνημείων της φύσης και του ανθρώπου εντοπίζονται σε όλο το νησί. Εντυπωσιακά είναι τα Δρακόσπιτα στη Νότια Εύβοια, που ακόμα είναι άγνωστο πως χτίστηκαν. Στο Νομό ανήκει και η Σκύρος, όμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί, με τα περίφημα αλογάκια της.
Ιστορία
Στην Εύβοια ευρήματα αποδεικνύουν ύπαρξη ανθρώπινων οικισμών χιλιάδες χρόνια πριν. Ευβοϊκές αποικίες ιδρύθηκαν σε διάφορα μέρη της Μεσογείου. Μεγάλη ακμή γνώρισε το νησί κατά την κυριαρχία των Μακεδόνων, παρακμάζοντας όμως στη συνέχεια επί Ρωμαίων.
Στη συνέχεια το νησί χαρακτηρίζεται απο υποτονική ιστορική παρουσία ακόμα και μετά την Εντοκρατία το 1204. Το 1470 η Εύβοια κυριεύεται απο τον Μωάμεθ τον Πορθητή και παραμένει τουρκοκρατούμενη ως το 1833. Το 1922 δέχθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων.