• Το Κάστρο της Λαμίας, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού και στο Μαλιακό Κόλπο και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο
• Στο Δήμο Γοργοποτάμου η ιστορική γέφυρα της ανατίναξης και η Μονή Δαμάστας με την πλούσια συμβολή στην Επανάσταση του 1821
• Κοντά στην Υπάτη η Μονή Αγάθωνος του 14ου αιώνα, με σπάνιες τοιχογραφίες. Η Μονή διαθέτει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και εκτροφείο θηραμάτων
• Στην Ελάτεια οι λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι και ο Ναός Προφήτη Ηλία, εξέχουσας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, και στη Μενδενίτσα (Δήμος Μώλου) το καλοδιατηρημένο κάστρο και το ομώνυμο γραφικό χωριό
• Η Αμφίκλεια στις πλαγιές του Παρνασσού με έντονα παραδοσιακά και αρχαιολογικά στοιχεία όπως μυκηναϊκούς τάφου, βρύσες, γεφύρια, νερόμυλους και το μεσαιωνικό κάστρο.
Top εκδηλώσεων
Νομός ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Στερεάς Ελλάδας πρωτεύουσα: Λαμία έκταση: πληθυσμός:
Παρουσίαση
Στο κέντρο της Ελλάδας η Φθιώτιδα, είναι περιοχή που όλοι την έχουν διασχίσει ενώ αρκετά λίγοι την έχουν γνωρίσει. Ανατολικά ο Νομός βρέχεται από το Μαλιακό κόλπο, ενώ στην ενδοχώρα υψώνονται ορεινοί όγκοι, όπως η Γκιώνα, η Όθρυς, τα Βαρδούσια.
Πρωτεύουσα η Λαμία, στο ψηλότερο σημείο της οποίας δεσπόζει το κάστρο, η Ακρολαμία, από όπου η θέα προς τις γύρω περιοχές είναι ατελείωτη. Η Λαμία έχει συνδεθεί ως πόλη έντονα με την Εθνική Αντίσταση αλλά και με άλλες σημαντικές ιστορικές περιόδους.
Σε όλο το νομό ο επισκέπτης συναντά μνημεία, όμορφα φυσικά τοπία και καλοδιατηρημένα χωριά: Οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα, ο Γοργοπόταμος και ύστερα ο Δομοκός με απέραντη θέα στο θεσσαλικό κάμπο, η Αμφίκλεια κοντά στο χιονοδρομικό του Παρνασσού κ.α.
Ιστορία
Το πρώτο σημαντικό γεγονός που καταγράφει η ιστορία είναι η μάχη του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες το 480π.Χ εναντίον των Περσών. Δεύτερη ιστορική μάχη είναι αυτή του 995μ.Χ στο Σπερχειό ποταμό, όταν οι Βυζαντινοί εξόντωσαν το στρατό των Βουλγάρων.
Ο Αθανάσιος Διάκος στις 22 Απριλίου 1821, στη μάχη της Αλαμάνας, έπεσε σαν άλλος Λεωνίδας εναντίον του Ομερ Βρυώνη. Στις 24 Νοέμβρη του 1942 οι αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών επέφερε το καθοριστικό χτύπημα στη γέφυρα του Γοργοποτάμου.