προσθήκη στα αγαπημένα  | εκτύπωση σελίδας  | πρότεινε την σελίδα |  english version         

        28 Φεβρουαρίου 2021
      
      Προορισμοί
      δήμοι/κοινότητες 1
      

      σημαντικές τοποθεσίες
      
 

        Διαμονή
 
      
       Top αξιοθέατα
 •  Στην Κομοτηνή το Φρούριο και εντός αυτού ο Ναός-Μνημείο της Κοίμησης καθώς επίσης το Πτωχοκομείο, ο καταπράσινος Δημοτικός Κήπος, το Γενί Τζαμί και τα μουσεία της πόλης

 •  Η λίμνη Βιστωνίδα μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος που σχηματίζουν έναν από τους ομορφότερους υγρότοπους της Ελλάδας, καθώς και τη λίμνη Μητρικού

 •  Ο εξαιρετικά ενδιαφέρων και πλούσιος σε ευρήματα αρχαιολογικός χώρος της Μαρώνειας καθώς και το σπήλαιο της περιοχής

 •  Τα διάσπαρτα βυζαντινά και άλλα μνημεία του νομού με κυριότερα, το επιβλητικό τρίτοξο γεφύρι στον ποταμό Κομψάτο, τα φρούρια της Νυμφαίας και της Γρατίνης κ.α.

 •  Τα χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας με κυριότερο από αυτά τον Κέχρο

 
      
       Top εκδηλώσεων
           Νομός ΡΟΔΟΠΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αν.Μακεδονίας & Θράκης
πρωτεύουσα: Κομοτινή
έκταση:
πληθυσμός:


          Παρουσίαση
Η Ροδόπη είναι το κεντρικό τμήμα της Θράκης απλωμένη μεταξύ της ομώνυμης οροσειράς και του Θρακικού Πελάγους. Πρωτεύουσά της είναι η Κομοτηνή πόλη που διατηρεί έντονο το χριστιανικό και το μουσουλμανικό στοιχείο άλλα και σημαντική πνευματική ζωή.
Ο νομός διαρρέεται από ορμητικούς χειμάρρους που πηγάζουν στη Ροδόπη και χύνονται στο πέλαγος. Κυριότερες λίμνες είναι η Μητρικού και η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας στα όρια με την Ξάνθη. Την ορεινή ζώνη του νομού διασχίζει το ορειβατικό μονοπάτι Ε6.
Το νότιο τμήμα διαθέτει εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες με πλέον αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή το Φανάρι. Σημαντικότεροι άλλοι οικισμοί του νομού είναι η ιστορική Μαρώνεια, ο Ίασμος με αρκετά αρχοντικά και ο Κέχρος αμιγώς πομακικό χωριό.
          Ιστορία
Ως πρώτες ανθρώπινες παρουσίες στη Ροδόπη αναφέρονται φυλές Θρακών που ήρθαν σε επιμειξία με Έλληνες. Στη ρωμαϊκή περίοδο ο εξελληνισμός της Θράκης είχε ολοκληρωθεί. Η Ροδόπη έγινε βυζαντινή επαρχία το 330μΧ μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης.
Βούλγαροι εμφανίζονται τον 7ο αιώνα μΧ ενώ Οθωμανοί τον 14ο αιώνα. Στην Κομοτηνή ο ελληνικός στρατός μπήκε το 1913 αλλά η τελική ενσωμάτωση από τη Βουλγαρία έγινε το 1920. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922-23 παρέμεινε εδώ μουσουλμανικός πληθυσμός.

      
       Πληροφορίες
 •  Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής: 25310 36790 - Τμήμα Τροχαίας: 25310 35778

 •  Νοσοκομείο Κομοτηνής: 25310 22222, 57100, 24601

 
      
       Πώς θα έρθετε
 •  ΚΤΕΛ: Αθήνα 210 5144905, 5129308 - Κομοτηνή 25310 22912

 •  Ραδιοταξί: 25310 37777

      
       Σχετικά άρθρα
 
 

Μοιραστείτε

Προσθήκη στο facebook Προσθήκη στο bobit Προσθήκη στο delicious Προσθήκη στο digg Προσθήκη στο twitter Bookmark and Share

©2009 Διακοπόραμα
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του diakoporama.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

 site created & hosted by 

Ορεινή Αρκαδία Ορεινή Ναυπακτία Extreme Sports Ενοικιάσεις αυτοκινήτων