Η μυροβόλος Χίος, το νησί της μαστίχας, των μεσαιωνικών χωριών της ναυτικής παράδοσης, είναι το 5ο σε έκταση νησί της Ελλάδας και μαζί με τις Οινούσσες, τα ηρωικά Ψαρά και τα Αντίψαρα συνιστούν το Νομό Χίου, απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές.
Πρωτεύουσα η Χίος, με πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά. Ξεχωρίζει το τζαμί, η συνοικία της Απλωταριάς, η γραφική προκυμαία και ο κάμπος με τα γενοβέζικα αρχοντικά και τα γραφικά δρομάκια ανάμεσα στο πολύχρωμο σκηνικό των περιβολιών.
Τα μεσαιωνικά χωριά, γύρω από τις περιοχές όπου φύεται το μοναδικό παγκόσμια προϊόν της μαστίχας, αποτελούν ζωντανά μνημεία αμυντικής αρχιτεκτονικής με λαβυρινθώδη στενά. Στη δυτική Χίο εντυπωσιάζει ο ερημωμένος Ανάβατος και οι απέραντες παραλίες.
Ιστορία
Οι Πελασγοί θεωρούνται πρώτοι κάτοικοι. Ακολούθησαν άλλες φυλές ως το 1100πΧ που ήρθαν Ίωνες. Το 493 υποτάχθηκε στους Πέρσες. Ρωμαίοι και Άραβες λεηλάτησαν το νησί επανειλημμένα ως την έλευση των Βυζαντινών. Για 2 αιώνες κατέλαβαν τη Χίο Γενουάτες.
Το 1566 οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί. Το 1822 η Χίος επαναστάτησε πληρώνοντας με ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού για παραδειγματισμό. Την ίδια χρονιά έγινε η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη. Η απελευθέρωση της Χίου ήρθε το 1922.
• Ακτοπλοικά η Χίος συνδέεται καθημερινά με Πειραιά, Ψαρά, Οινούσσες και τις ακτές της Μ. Ασίας,στο Τσεσμέ. Πιο αραιή είναι η σύνδεση με Θεσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Σάμο, Ρόδο κ.α.