προσθήκη στα αγαπημένα  | εκτύπωση σελίδας  | πρότεινε την σελίδα |  english version     

        30 Οκτωβρίου 2020
      
       Διαμονή
 
      
       Αξιοθέατα
 •  Η διαδρομή από Πολύδροσο προς Χιονοδρομικά Κέντρα γίνεται μέσα σε έλατα και μηλιές. Λίγο μετά την Πολύδροσο συναντάτε την Απάνω Σουβάλα όπου αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κυργιάς, δηλαδή της Παναγίας, Κυρίας των Αγγέλων

 •  Κοντά στη Λιλαία βρίσκονται οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν ως θεό. Κοντά στις πηγές βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Λιλαίας και ερείπια της Παλαιοπαναγιάς, εκκλησίας προ του 10ου αι.

 •  Αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται επίσης: κοντά την Άνω Σουβάλα τα ίχνη ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ερώχος. Προς Αμφίκλεια υπάρχουν ίχνη από ναό της θεάς Δήμητρας

 
      
       Πολιτισμός
 
      
       Δράσεις-προτάσεις
 •  Για τους λάτρεις της πεζοπορίας το Μονοπάτι Ε4 περνά από την Αγόριανη

 
           ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Στερεάς Ελλάδος ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
έδρα δήμου :  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ
έκταση: 
πληθυσμός:  2447
           Παρουσίαση
Τρία κεφαλοχώρια στις βόρειες πλαγιές του Παρνασσού απαρτίζουν τον ομώνυμο Δήμο. Ο Δήμος Παρνασσού έχει πρωτεύουσα την Πολύδροσο (Σουβάλα) με τα άφθονα νερά. Συμπληρώνεται από τον Επτάλοφο, γνωστότερα Αγόριανη και τη Λιλαία, χωριό καμπίσιο.
Η Πολύδροσος, χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, χτίστηκε μόλις το 1870 μετα από σεισμό που κατάστρεψε το αρχικό χωριό, την Άνω Σουβάλα. Πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, άφθονα νερά, πλατάνια και καλή τουριστική υποδομή είναι η εικόνα του χωριού!
Η Λιλαία ή Κάτω Αγόριανη, χτίστηκε και αυτή τον προηγούμενο αιώνα στους πρόποδες του Παρνασσού δίπλα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Και αυτό το χωριό διατηρεί παραδοσιακά στοιχεία. Μπροστά από τη Λιλαία απλώνεται ο κάμπος του βοιωτικού Κηφισού.
Από τη Λιλαία, ανηφορίζοντας προς Αράχωβα συναντούμε την Αγόριανη ή Επτάλοφο, ιστορικό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε 7 λόφους. Σήμερα έχει εξελιχθεί στον δεύτερο πιο σημαντικό τουριστικό πόλο του Παρνασσού, αφού βρίσκεται κοντά στα Χιονοδρομικά Κέντρα.
      
       Πληροφορίες
 
      
       Πώς θα έρθετε
 •  Η πρόσβαση στο Δήμο Παρνασσού γίνεται από τη διαδρομή Αθήνα- κόμβος Κάστρου – Ορχομενός – Αμφίκλεια – Πολύδροσο. Επίσης Υπάρχει σύνδεση Πολύδροσο – Χιονοδρομικό. Από Λαμία μέσω Μπράλου - Γραβιάς

 
      
       Σχετικά άρθρα
 
 

Μοιραστείτε

Προσθήκη στο facebook Προσθήκη στο bobit Προσθήκη στο delicious Προσθήκη στο digg Προσθήκη στο twitter Bookmark and Share

©2009 Διακοπόραμα
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του diakoporama.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

 site created & hosted by